Παν. Δρακόπουλος, Οι μικρομέτοχοι

Πρώτη δημοσίευση: Εποπτεία

«Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα, αλλά τα προβλήματα έχουν πολλούς ανθρώπους το καθένα», μου έλεγε σεβαστός αγιορείτης. Κι εννοούσε ο γέροντας, ότι τα προβλήματα που έχει καθένας από μας, είναι ίδια με αυτά που έχουν και πολλοί άλλοι γύρω μας. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην κοινωνία μας. Όχι σαν ειδικοί, γιατί δεν θέλουμε να ακούσουμε μάθημα για την κοινωνία. Ούτε σαν αποστασιοποιημένοι ιατροδικαστές, γιατί κοινωνία είμαστε εμείς κι όχι κάποιο πτώμα στο τραπέζι μπρός μας. Χρειάζεται να ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνία μας, για να καταλάβουμε τα ίδια μας τα προβλήματα, με τη βαθύτερη κατανόηση που έχουμε ανάγκη.

***

Η κοινωνία δεν αρχίζει μόλις βγούμε από το σπίτι, αλλά πριν ανοίξουμε την πόρτα μας. Γιατί κοινωνία δεν είναι οι άλλοι, αλλά ο τρόπος που καθορίζουμε ποιός είναι άλλος. Έτσι, η κοινωνία αρχίζει με το τί έχει μέσα της η ματιά μας πάνω στο γονιό μας, στο σύντροφό μας, στο παιδί μας. Με το πως βλέπουμε την κοπέλα του σπιτιού, τον περιπτερά, τον συγγενή μας – κι αυτόν που δεν είναι συγγενής αλλά οικείος μας, άνθρωπος που μας είναι γνωστός. Από κει επεκτείνεται, σε διαμορφωμένη πλέον τροχιά, στον τρόπο που βλέπουμε τον ξένο, στο τι είναι για μας ο ξένος.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο ποιοί είμαστε πριν περάσουμε την πόρτα μας. Άλλοτε, η οικογένεια σήμαινε κοινό βίο. Το φαγί μαγειρευόταν για όλους, κανείς δεν έτρωγε μόνος. Ακόμη κι αν ο πατέρας ερχόταν αργά από τη δουλειά του, η μητέρα τον περίμενε, να τον συντροφέψει στο τραπέζι. Εκεί, συνήθως, γινόταν η κουβέντα για τα παιδιά και τις έννοιες τους, και γιά τ΄ άλλα μέλη της φαμίλιας. Λίγες κουβέντες αρκούσαν, μια κι ήταν γνωστά ή αμέσως κατανοητά τα όσα απασχολούσαν τα παιδιά και τα γονικά. Σήμερα, η οικογένεια κυριαρχείται από το αίτημα για ιδιωτικό βίο κάθε μέλους της. Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι την οικογένεια την αντικαθιστά μια συστέγαση. Δεν ξέρεις πια ούτε τα στοιχειώδη, ούτε αν το παιδί σου είναι διακινητής ναρκωτικών. Δεν ξέρεις καν ποιές είναι οι σχέσεις του πατέρα με τη μητέρα σου – none of your business.

Pages: 1 2 3

You may also like...