Το μεγάλο κράτος μας οδηγεί στη Δραχμή

του Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και δεν θα τους πληρώσουν. Ήδη πολλοί δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν τους περσινούς φόρους και σε λίγο θα αρχίσουν να έρχονται οι νέοι.

grigoris nikolopoulos

Η φοροδοτική ικανότητα των έντιμων φορολογούμενων έχει εξαντληθεί προ πολλού, τα εισοδήματα τους δεν φτάνουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις σε εφορίες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης όπως νοίκι και διατροφή. Κάθε σκέψη λοιπόν της κυβέρνησης να αυξήσει τους άμεσους και τους έκτακτους φόρους, δεν θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Θα προϋπολογισθούν έσοδα που δεν θα εισπραχθούν. Οι έμμεσοι φόροι από την άλλη μεριά, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, ίσως φέρουν κάποιο αποτέλεσμα αν δεν μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση και κυρίως αν εισπραχθούν και δεν «κατασχεθούν» από τους φοροφυγάδες. Η μαύρη οικονομία, αντί να περιορισθεί θα εκτιναχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα λόγω ακριβώς της αύξησης των φόρων και της αδυναμίας των πολιτών να τους πληρώσουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα χειροτερεύσει αντί να περιορισθεί τους επόμενους μήνες – και τα επόμενα χρόνια αν αυτή η φορομπηχτική πολιτική συνεχιστεί.

Για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου και κατά συνέπεια οι ανάγκες για έσοδα. Η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μένουν λεφτά στον προυπολογισμό για τις υπόλοιπες δαπάνες. Οι άχρηστοι οργανισμοί του δημοσίου πρέπει να κλείσουν αμέσως (υπολογίζονται σε 300 οργανισμούς και υπηρεσίες) και οι υψηλοί μισθοί μαζί με τα επιδόματα πρέπει να περιοριστούν. Το σύνολο των δαπανών του δημοσίου πρέπει ταχύτατα να μειωθεί.

Παράλληλα, επειδή στην Ελλάδα η κατανάλωση λόγω κρίσης έχει μειωθεί και θα συνεχίσει να μειώνεται, πρέπει άμεσα να αρθούν όλα τα εμπόδια για τις εξαγωγές. Μεταξύ αυτών και η υποχρέωση των εξαγωγέων να πληρώνουν ΦΠΑ και να περιμένουν να τον πάρουν πίσω (που δεν τον παίρνουν)

Πρέπει επίσης να θεσπιστούν άμεσα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις είτε ελληνικές είτε ξένες, διότι χωρίς επενδύσεις καμία προοπτική ανάπτυξης δεν μπορεί αν υπάρξει.

Για να συνέλθει η οικονομία, πρέπει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ να αυξηθεί κατακόρυφα και ταυτόχρονα να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου τομέα και κυρίως η παρέμβαση του στην λειτουργία της οικονομίας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ούτε στα σχέδια της αντιπολίτευσης. Και οι μεν και οι δε, διαγωνίζονται στο ποιός θα αυξήσει το δημόσιο περισσότερο. Και οι μεν και οι δε, είναι κρατιστές.

Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, κρατικιστική λογική και Ευρώ δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Διότι δεν έχουμε Ευρώ για να πληρώνουμε το υπερβολικά μεγάλο και σπάταλο κράτος μας και κανείς δεν θα μας δώσει. Αν τυπώσουμε δραχμές, θα έχουμε λεφτά να το πληρώνουμε. Υποτιμούμενα και τελικά χωρίς αξία λεφτά, αλλά οι πολιτικοί θα μπορούν να ασκούν την κρατικιστική και λαικιστική πολιτική που θέλουν.

Τελικά λοιπόν, το αν θα μείνουμε στο Ευρώ ή αν θα πάμε στη Δραχμή, δεν εξαρτάται από τις προθέσεις μας και τις ελπίδες μας αλλά από το αν έχουμε διάθεση και αποφασιστικότητα να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες. Και κανένα κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την αποφασιστικότητα.

Πηγή: www.reporter.gr, 09 Ιουν 2015

You may also like...