ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που τροφοδοτεί αυτή την φούσκα ενεργητικού: οι συναλλαγές carry trade με βάση το δολλάριο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επενδυτές δανείζονται σε ένα νόμισμα και το επενδύουν σε μέρη όπου θα φέρει υψηλότερη απόδοση. Χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που ισχύουν στις ΗΠΑ, οι επενδυτές μπορούν να δανειστούν δολλάρια και να τα επενδύσουν σε πολλά επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς οι τιμές αυτών των περιουσιακών στοιχείων ανεβαίνουν, οι επενδυτές αποκομίζουν ένα σημαντικό κέρδος, το οποίο μπορούν στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να αποπληρώσουν εκείνα τα δανεικά δολλάρια, τα οποία έχουν πια υποτιμηθεί, πράγμα που κάνει ακόμα πιο εύκολη την επιστροφή του δανείου.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν δανείζονται με 0% επιτόκιο. Δανείζονται με αρνητικά επιτόκια, μείον 10% ή μείον 20%, ανάλογα με το πόσο υποτιμάται το δολλάριο. Σε αυτό το κλίμα είναι πολύ εύκολο να βγάλεις κέρδος 50% έως 70%, όπως συνέβη τα πέντε τελευταία χρόνια –με αποτέλεσμα, ο επενδυτικός καπιταλισμός να έχει πάρει σταθερά το πάνω χέρι σε σχέση με την πραγματική οικονομία.

Στην εξέλιξη αυτή σοβαρή είναι, άθελά της, και η συμμετοχή της Fed –η οποία, αγοράζοντας κινητές αξίες διαφόρων κατηγοριών, όπως ενυπόθηκα χρεόγραφα, μειώνει μεν την αστάθεια στις αγορές αλλά κάνει πιο ελκυστικές τις συναλλαγές carry trade, ελαχιστοποιώντας την αίσθηση κινδύνου και προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επενδυτές σε μία φούσκα. Τα μέτρα αυτά, όταν συνδυάζονται με την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να κρατάει τα επιτόκια σχεδόν μηδενικά, προλειαίνουν το έδαφος για την «μητέρα όλων των συναλλαγών carry trade» καθώς και για την «μητέρα κάθε φούσκας ενεργητικού».

Την περίοδο μετά την εκδήλωση της κρίσης, και ιδιαίτερα από το 2009, η τότε αδυναμία του δολλαρίου είχε φέρει τις Κεντρικές Τράπεζες σε Ασία και Λατινική Αμερική σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να παρεμβαίνουν στα ξένα χρηματιστήρια για να μην ανατιμώνται τα νομίσματά τους σε σχέση με το δολλάριο και έτσι έκαναν ακόμη πιο ελκυστικό τον δανεισμό σε δολλάρια. Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούσαν φούσκες ενεργητικού στο εσωτερικό τους, που θα αποτελέσουν πρόβλημα όταν αρχίσει η διαδικασία ανατίμησης του πράσινου νομίσματος.

«Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα βίαιη αν το δολλάριο αρχίσει να ανατιμάται με ταχύτητα. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο: είτε μία αυξημένη αποστροφή για τον κίνδυνο εκ μέρους των επενδυτών, είτε τυχόν στρατιωτικές συγκρούσεις και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, θα μπορούσαν να στρέψουν ξαφνικά τους επενδυτές προς ασφαλέστερα καταφύγια. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αν το δολλάριο ανατιμηθεί ξαφνικά –ακριβώς όπως ανατιμήθηκε το γεν όταν κατέρρευσαν οι συναλλαγές carry trade με βάση το συγκεκριμένο νόμισμα– θα ακολουθήσει μία πανικόβλητη στροφή 180 μοιρών εκ μέρους των επενδυτών που αγόρασαν επικίνδυνα διεθνή περιουσιακά στοιχεία και σορτάρισαν το δολλάριο, πιστεύοντας ότι η τιμή των πρώτων θα ανέβει. Τότε η φούσκα θα σκάσει», επισημαίνει ο Ν. Ρουμπίνι.

Το δε Εκόνομιστ υπογραμμίζει ότι, όσο καθυστερεί η μέσω της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ενδυνάμωση του ευρώ, ο ηγετικός ρόλος του δολλαρίου στο 60% της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί εν δυνάμει ναρκοπέδιο.

Ναυτεμπορική, 6 – 10 – 2015

Pages: 1 2

You may also like...