Η ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης

Επομένως, είναι πλέον καιρός να δράσουμε με σκοπό τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης ο μεγαλύτερος χορηγός των παγκόσμιων προσπαθειών που καταβάλλονται για την ελάφρυνση της συριακής προσφυγικής κρίσης. Περίπου 4 δισεκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε παροχή ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής, οικονομικής και σταθεροποιητικής βοήθειας στους Σύριους που παραμένουν στη χώρα τους και στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στις γειτονικές χώρες, δηλ. τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Μάλιστα, σήμερα εγκαινιάσαμε δύο νέα προγράμματα για την παροχή σχολικής εκπαίδευσης και επισιτιστικής ασφάλειας σε 240.000 σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 

Για μένα, είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη που αποτελούν τους πρώτους σταθμούς υποδοχής των περισσότερων προσφύγων –αυτή τη στιγμή, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία– δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή πρότεινε ήδη τον Μάιο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα αρχικώς 40.000 ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία.

Και γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνουμε σήμερα έναν δεύτερο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 ατόμων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

 

Πιστεύω επίσης ότι, πέρα από τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης, είναι καιρός να προετοιμάσουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου –και κυρίως στο σύστημα του Δουβλίνου, το οποίο απαιτεί την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην πολιτική μας ασύλου. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ένωση στην πολιτική μας για τους πρόσφυγες.

 

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι εισερχόμαστε στο πέμπτο έτος της συριακής κρίσης, χωρίς ορατό τέλος. Μέχρι στιγμής, η διεθνής κοινότητα έχει απογοητεύσει τον συριακό λαό. Η Ευρώπη έχει απογοητεύσει τον συριακό λαό.

Σήμερα καλώ για μια ευρωπαϊκή διπλωματική επίθεση με σκοπό την αντιμετώπιση των κρίσεων στη Συρία και τη Λιβύη. Όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουμε ανάγκη από μια ισχυρότερη Ευρώπη.

 

Δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδαισθήσεις, ισχυριζόμενος ότι η προσφυγική κρίση θα τελειώσει σύντομα. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά η άρνηση αγκυροβόλησης σκαφών, ο εμπρησμός προσφυγικών καταυλισμών, η εθελοτυφλία μπροστά στους φτωχούς και τους ανήμπορους: αυτό δεν είναι Ευρώπη.

Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει δωρεάν ψωμί σε πεινασμένες και εξουθενωμένες ψυχές. Ευρώπη είναι οι φοιτητές στο Μόναχο και στο Passau που φέρνουν ρούχα για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ευρώπη είναι ο αστυνομικός στην Αυστρία που υποδέχεται εξαντλημένους πρόσφυγες που μόλις έχουν περάσει τα σύνορα. Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία εγώ θέλω να ζω.

 

Μια νέα αρχή για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία

Κύριε πρόεδρε, αξιότιμα μέλη,

Είπα ότι σήμερα θέλω να μιλήσω για τα μεγάλα θέματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης πρέπει να αναφερθεί στην κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και στα ευρύτερα διδάγματα που αντλήσαμε από το πέμπτο έτος της ελληνικής κρίσης, ο αντίκτυπος της οποίας εξακολουθεί να γίνεται αισθητός στην ευρωζώνη, καθώς και στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.

Από την αρχή του έτους, οι συνομιλίες για την Ελλάδα δοκίμασαν κάθε ικμάδα της υπομονής μας. Πολύς χρόνος και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης χάθηκαν. Γέφυρες κόπηκαν. Ειπώθηκαν λόγια που δεν μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Είδαμε πολιτική επιδειξιομανία, διαπληκτισμούς και εκατέρωθεν προσβολές να εκτοξεύονται απερίσκεπτα.

Υπερβολικά συχνά, είδαμε ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν τη γνώμη τους, χωρίς να εξετάζουν τη διαφορετική άποψη του άλλου.

Είδαμε δημοκρατίες στην ευρωζώνη να αντιπαρατάσσονται. Η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων εργασίας που είχαν διαπιστωθεί τον προηγούμενο χρόνο στην Ελλάδα χάθηκαν μέσα σ’ αυτούς τους μήνες.

Pages: 1 2 3

You may also like...