Τάκης Μίχας, Ούτε μία φιλελεύθερη ιδέα!

Σχόλιο για Το ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη
Protagon, 6 Μαρτίου 2014

mihas ideaΣτην παρουσίαση του νέου κόμματος ο Σταύρος υποστήριξε ότι θα κλέβει ιδέες «τόσο απο την αριστερά όσο και απο την φιλελεύθερη δεξιά». Η άποψη αυτή είναι κατ’ αρχάς σωστή, με την έννοια ότι κανείς απο τους δύο προαναφερθέντες χώρους δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας όσον αφορά τόσο τη δημιουργία πλούτου, όσο και τη μεγιστοποίηση της ευημερίας. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς πόσο διαφορετικές είναι π.χ. η Σιγκαπούρη από την Δανία, παρά το γεγονός ότι αμφότερες θεωρούνται απο τις πιο επιτυχημένες κοινωνίες.

Όμως, δυστυχώς, αν η ομιλία του Σταύρου αποτελεί ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει τότε οι «κλεμμένες «ιδέες» θα προέρχονται μόνο από την αριστερά -και μάλιστα από μια αριστερά στην όχι πιο συναρπαστική μορφή της. Έτσι π.χ. η άποψη για την επιβολή δασμών στα κινεζικά προιόντα (που συνεπάγεται ασφαλώς και την επιβολή δασμών στα ευρωπαικά προιόντα απο την Κίνα), βρίσκονται εγγύτερα στον οικονομικό προστατευτισμό του ΚΚΕ και της Μαρί Λεπέν- και αναμφίβολα είναι τελείως ξένες για τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, στην ομιλία του ο ιδρυτής του Ποταμιού δεν έκανε αναφορά ούτε σε μία φιλελεύθερη ιδέα. Έτσι π.χ. δεν έκανε αναφορά σε -σταχυολογώντας πρόχειρα- ιδέες όπως:
1) Την κατοχύρωση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της φορολογίας. Κανείς πολίτης δεν θα πληρώνει φόρους για υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να βρεί φτηνότερα και καλύτερα είτε εκτός του δημοσίου, είτε εκτός της χώρας.
2) Το δικαίωμα της επιλογής φτωχών και πλουσίων σε όποιο σχολείο, γυμνάσιο ή λύκειο (ιδιωτικό η δημόσιο) επιθυμούν να σπουδάσουν, μέσω της καθιέρωσης «κουπονιών παιδείας»
3) Το outsourcing όσο το δυνατόν περισσοτέρων δημοσίων υπηρεσιών -στο βαθμό φυσικά που ο φορέας που αναλαμβάνει την υπεργολαβία  είναι πιο αποτελεσματικός και φτηνός από το δημόσιο
4) Την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
5) Την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και του κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας.
6) Την συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Πάντως, αυτή η έλλειψη αναφοράς στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις αρχίζει να με κάνει αισιόδοξο ότι το Ποτάμι θα πετύχει!

You may also like...