Νίκος Γιαννής, Ευρω-εφηβεία, 15 χρονών το Ευρώ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΈΚΦΡΑΣΗ, τ.90

giannis efiveiaΗ εφηβεία για το ανθρώπινο είδος είναι μια διακριτή αναπτυξιακή φάση εξαιτίας των ραγδαίων βιο-σωματικών αλλαγών και των νέων εξελίξεων, ως προς τις νοητικές ικανότητες και ως προς την σεξουαλικότητα. Δεν είναι και πολύ διαφορετικά τα πράγματα με το Ευρώ, τόσο ως προς την εσωτερική ωρίμανση όσο και ως προς την εξωτερική του ορμή, αφού από τις 15.1.1999 έχουν περάσει πλέον 15 χρόνια και τα κράτη – μέλη που έχουν προσχωρήσει είναι πια 18, μαζί με τη νεοεισελθούσα Λεττονία, ενώ το 2015 αναμένεται και η Λιθουανία. Βρίσκεται λοιπόν στην περίοδο του ασυγκράτητου εφηβικού ενθουσιασμού, αλλά και των αναταράξεων της ήβης, που οφείλονται αφενός στις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες του DNA του (βλ. Μάαστριχτ/ΟΝΕ), όσο και στην ικανότητα κατάλληλων επιλογών για την τελική διαμόρφωση του, αλλά και των αλληλεπιδράσεων με το εξωτερικό περιβάλλον, όπου ενόψει ενηλικίωσης αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως ισότιμος παίκτης, άρα δυνητικώς, απειλή, φίλος ή συνεταίρος – εραστής.

Δεν είναι και λίγα αυτά που κατάφερε «το παιδί» μέχρι στιγμής. Πολύ χαμηλός πληθωρισμός, 2% και εξίσου χαμηλά επιτόκια, μέχρι 4,70%, όλο αυτό το διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λοιπόν το πήγε καλά σε σχέση με την αποστολή της στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, παρότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε παραγωγικά αυτήν την ευκαιρία, αντιθέτως δανείστηκε δίκην πολιτικού ανταγωνισμού, διαφθοράς και πελατειακής αναπαραγωγής, παραπάνω κι απ’ τη σύνεση που θα της επιτρεπόταν ακόμη κι αν ήταν Γερμανία. Η ΕΈ απέκτησε το δεύτερο παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα και το κύρος που τη συνοδεύει εξ’ αυτού, που αντιστοιχεί στο 24% των παγκοσμίων συναλλαγματικών αποθεμάτων για το 2013. Εξαφανίστηκε το κόστος των συναλλαγματικών κινδύνων, το οποίο έχει εγκύρως υπολογισθεί στα €24δις κι έτσι μειώθηκε αισθητά το κόστος των επιχειρήσεων, που εισάγουν και εξάγουν χωρίς φόβο, αρκεί να έχουν να εξάγουν……Το € εξελίχθηκε σε παράγοντα σταθερότητας επιχειρήσεων και ανθρώπων. Δεν φοβάσαι τον πληθωρισμό, αποφασίζεις μακροπρόθεσμα, αρκεί να είσαι ικανός να αξιοποιήσεις αυτό το πλεονέκτημα και να μην ενδίδεις στις σειρήνες των πιστωτικών καρτών χωρίς παραγωγικό αντίκρυσμα. Με βάση μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το € αύξησε σε ποσοστό επέκεινα του 50% τις εμπορευματικές συναλλαγές στην ευρωζώνη, με άμεσο όφελος τη δημιουργία 8,7 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας την περίοδο 1999-2010. Χωρίς το € η ΕΈ θα βρισκόταν αφοπλισμένη μπροστά στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Από συστημική άποψη ωστόσο το € χωλαίνει. ΟΝΕ χωρίς το «Ο» δεν μπορεί να νοηθεί και ΟΝΕ με το «Ο», όταν γίνει, δεν νοείται χωρίς πολιτική ένωση. Εξάλλου δεν μπορείς να ερωτευτείς μια νομισματική ένωση, ούτε καν μια ενιαία αγορά, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά. Είναι σαν να θέλεις κάποιον μόνον για τα λεφτά του, πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει μια σιγουριά ότι όλοι στην οικογένεια του έχουν χρήματα! Με την επικείμενη τραπεζική ένωση που εκκινεί οριστικώς το φθινόπωρο τρέχοντος έτους 2014, την ενιαία δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή και έναν κοινό φορολογικό οδηγό, τη συνακόλουθη και αναπόφευκτη οικονομική ένωση, την πολιτική ένωση και δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία στην οποία θα πρέπει να οδηγήσουν τελικώς οι Ευρωεκλογές, η Ευρώπη και όχι απλώς η Ευρωζώνη θα αποκτήσουν νέα μοναδική ορμή και θα αναβαθμιστούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια πολιτική άμυνας θα είναι η λογική συνέχεια, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Μόνον στην Ελλάδα, αμφισβητείται, όσο αμφισβητείται, το Ευρώ και όχι τόσο η Ευρώπη, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, οι Ευρωσκεπτικιστές βάλλουν κατά της ΕΈ αλλά όχι κατά του €. Ίσως γιατί το € φέρνει τη σταθερότητα, πειθαρχία και την τάξη που μας λείπουν, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και έναν πιο υγιή ανταγωνισμό που απαιτεί η ανάπτυξη, την τήρηση του νόμου, κανόνων, δικαιωμάτων και δεοντολογίας, πιθανόν γιατί αποθαρρύνει τους ευκαιριακούς, τους άπληστους και τους κατεργάρηδες που γι’ αυτό αντιδρούν.

Ακόμη και το Δολάριο (Dollar), ως το πλέον διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο, αφού το 2006 κυκλοφορούσαν 760 δισεκατομμύρια δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων εκτός ΗΠΑ, σε μια πολύ λιγότερο διαφορετική χώρα 13 μόλις πολιτειών και μικρή ιστορία, χρειάστηκε μια δεκαετία περίπου μετά την αμερικανική ανεξαρτησία το 1776 για να αντικαταστήσει τα διάφορα νομίσματα. Σήμερα, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, αμφισβητείται ανοιχτά η κυριαρχία του από το €. Στο συμβολικό επίπεδο ακόμη και το ελληνικό «τάλιρο» προέρχεται από τη γερμανική λέξη τάλερ (Thaler, συντομογραφία του Joachimsthaler), που ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε από το 16ο αιώνα στη Βοημία και που οδήγησε στο περίφημο δολάριο. Όταν οι Αμερικανοί κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1776, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου, προτίμησαν την ονομασία «δολάριο» για τη νομισματική τους μονάδα αντί της της βρετανικής λίρας, υιοθετώντας για πρώτη φορά ένα κράτος το δεκαδικό νομισματικό σύστημα. Έως το 1862 κυκλοφορούσαν μονάχα νομίσματα δολαρίου, καθώς οι Αμερικανοί ήταν δύσπιστοι προς τα χαρτονομίσματα, λόγω της διαρκούς τους υποτίμησης κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Το € αυτό το απέφυγε κατά την παιδική του ηλικία. Το πρώτο χαρτονόμισμα στις ΗΠΑ τυπώθηκε το 1862 εν μέσω του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Ως το 1975 το δολάριο είχε αντίκρισμα σε ασήμι ή χρυσό. Σήμερα είναι λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται με βάση την προσφορά και ζήτηση.

Pages: 1 2 3

You may also like...