Μαριέττα Γιαννάκου

Πολιτική ένωση χωρίς ενιαία άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει

giannakouΗ Μ. Γιαννάκου στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, αλλά και γενικότερα στην Κοινή εξωτερική πολιτική της Ένωσης, καλώντας το Συμβούλιο να δείξει την απαιτούμενη τόλμη στο προσεχές συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να συνεχίζει να παράγει άρματα μάχης σε δεκαέξι γραμμές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν σε μία γραμμή. Χρειάζεται επιτέλους ένας συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός.» Την πεποίθηση της ότι χωρίς ενιαία άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική πολιτική ένωση, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Η κα. Γιαννάκου επεσήμανε ότι, εδώ και πολλά χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που άρχισε το 2001, με αποτέλεσμα και να έχουν ξοδευτεί χρήματα χωρίς να έχουν κανέναν αντίκτυπο και να μην αξιοποιείται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανακύψει έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευση της για τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβούλιου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων δεν ανταποκρίνεται για ακόμη μια φορά στο επίπεδο των φιλοδοξιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Η κα. Γιαννάκου στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά και τις προτάσεις που έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το Συμβούλιο στον τομέα της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, αλλά και γενικότερα στην Κοινή εξωτερική πολιτική της Ένωσης, καλώντας το Συμβούλιο να δείξει την απαιτούμενη τόλμη στο προσεχές συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να συνεχίζει να παράγει άρματα μάχης σε δεκαέξι γραμμές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν σε μία γραμμή. Χρειάζεται επιτέλους ένας συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός.»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επεσήμανε, ότι δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. «Αν είχε γίνει αυτό, θα μπορούσαμε με λιγότερα χρήματα, διότι σήμερα υπάρχουν λιγότερα χρήματα, λόγω των περικοπών και της δημοσιονομικής πολιτικής, να έχουμε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα εγκαταλείψει την αδράνεια που ακύρωσε τις αρχικές προσπάθειες που είχαν αναληφθεί στην αρχή της δεκαετίας του 2000».

You may also like...