Παν. Δρακόπουλος

Τα όρια της σύγχυσης

nativeΔήλωση του κ. Κωνστ. Μητσοτάκη: «Πιστεύω πως η Ελλάδα και η Τουρκία, όχι μόνο ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά και ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα τον 21ο αιώνα αντίστοιχο με της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό»

Εκπλήσσει η σύγχυση. Άλλο θέμα είναι οι σχέσεις Ελλάδος/Τουρκίας, και άλλο, όλως άλλο, η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη συνιστά η παρομοίωση της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης με την ελληνοτουρκική.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακάμπτει ή αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι γαλλογερμανοί μοιράζονται την ίδια κουλτούρα, ενώ οι ισλαμικές χώρες όχι μόνο δεν μοιράζονται την ίδια κουλτούρα με τις ευρωπαϊκές αλλά είναι και παραμένουν αντίπαλοί της.

Βρήκε στα σχολειά της Τουρκίας διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος; Βρήκε κατανόηση της συμβολής της Ρώμης και την υπέρτατη κυριαρχία του κράτους δικαίου; Βρήκε ερμηνεία του χριστιανισμού, ή μήπως θαυμασμό για την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, για τη θεμελιώδη διάκριση θρησκείας-κράτους, ή για τη διάκριση των εξουσιών;

Τι βρήκε στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης  που τον κάνει να πιστεύει ότι η Τουρκία ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια; Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ;

You may also like...