Περιοδικό ΕΠΟΠΤΕΙΑ, Μάιος 1991

30 χρόνια από τη σύνδεση με την ΕΟΚ

Αποσπάσματα από πρακτικά της Βουλής

Εισαγωγή, επιλογή και ταξινόμηση από την Εποπτεία.

parthenon

Ομιλούν οι: Ευ. Αβέρωφ, Πέτρος Γαρουφαλιάς, Ιωάννης Ζίγδης, Ηλίας Ηλιού, Παν. Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Θάνος Καψάλης, Ν. Κιτσίκης, Ε. Κοθρής, Σταύρος Κωστόπουλος, Σπύρος Μαρκεζίνης, Κώστας Μητσοτάκης, Παν. Παπαληγούρας, Γεώργιος Παπανδρέου, Παν. Πιπινέλης, Αρ. Πρωτοπαπαδάκης, Στέφανος Στεφανόπουλος

Α. Εισαγωγή: Η πορεία της Ευρώπης προς την Κοινότητα

Β. Η πορεία της Ελλάδος προς την Ευρώπη

1ο ερώτημα: Μπορούσε η Ελλάδα να είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας αντί να διαπραγματεύεται τη σύνδεσή της; Οι ευθύνες της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή.

2ο ερώτημα: Υπήρξε σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού;

3ο ερώτημα: Πόσο κατανοητό ήταν ακόμη και από την ηγεσία του τόπου το τί σήμαινε η ίδρυση της Κοινότητας; Η Αριστερά και η κρατικιστική Δεξιά ανίκανες να κατανοήσουν το θέμα.

 

A. Εισαγωγή: Η πορεία της Ευρώπης προς την Κοινότητα

Οι συζητήσεις για κάποιας μορφής οικονoμική και πολιτική συνεργασία των ελευθέρων ευρωπαϊκών χωρών, που θα έπρεπε να καταλήξει στην ένωση, άρχισαν όταν ακόμη κάπνιζαν τα ερείπια, όταν ο πόνος από τον πόλεμο δεν είχε ακόμη περάσει. Ωστόσο, η ιστορία καταγράφει ως αφετηρία της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα την πρόταση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν που διατυπώθηκε στις 9 Μάϊου 1950.

Ο Ρ. Σουμάν πρότεινε, μεταξύ άλλων, «να τεθεί το σύνολο της γαλλο-γερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς Αρχής, που θα είναι ανοικτή στη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η διεθνής αυτή αρχή θα έχει ως έργο την ενοποίηση των συνθηκών παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, σε όσες χώρες συμμετέχουν, όπως επίσης τη βαθμιαία επέκταση της συνεργασίας σε άλλους τομείς, με σκοπούς ειρηνικούς».

Στην ουσία, με την πρόταση αυτή προσδιορίζονται οι στόχοι και η μέθοδος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας – όπως ορθώς τονίζει στα Απομνημονεύματά του ο Ζαν Μοννέ, στενός συνεργάτης του Σουμάν και πρώτος Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος.

Γιατί η Κοινότητα ξεκίνησε από τη συμφωνία για τον άνθρακα και τον χάλυβα; Διότι τον φυσικό αυτό πλούτο η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονταν σ’ ένα γεωγραφικό τρίγωνο κι επομένως τα σύνορά τους μετακινούντο συνεχώς κι ανάλογα με την ισχύ της κάθε χώρας. Άρα, η κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων θάταν βασική προϋπόθεση μιας διαρκούς ειρήνης. Έτσι, στις 18 Απριλίου 1951 υπογράφτηκε στο Παρίσι η Συνθήκη «για τη ίδρυση της Ε.Κ.Α.Χ», στην οποία συμμετείχαν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Την 1 Ιουνίου 1955 οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών, που είχαν ιδρύσει την ΕΚΑΧ, συναντήθηκαν στη Μεσσήνα της Σικελίας με σκοπό να θέσουν τα θεμέλια της δημιουργίας μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς (ΕΚΑ).

Στις 25 Μαρτίου 1957 υπεγράφησαν στη Ρώμη οι Συνθήκες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενεργείας, που μαζί με την ΕΚΑΧ απετέλεσαν τον καταστατικό χάρτη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι δύο νέες συνθήκες επικυρώθηκαν από τα εθνικά Κοινοβούλια των έξι χωρών κατά πλειοψηφία και ετέθησαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 1958.

Από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου 1958 γίνεται η συνδιάσκεψη της Στρέζα, όπου προσδιορίζεται το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Την 1 Ιανουαρίου 1959 γίνεται η πρώτη μείωση δασμών (10%) για τις χώρες της ΕΟΚ.
Στις 24 Ιουλίου 1959 αρχίζουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδος – ΕΟΚ, η έναρξη ισχύος της οποίας ξεκινάει από την 1 Ιανουαρίου 1962.

B. Η πορεία της Ελλάδος προς την Ευρώπη

Οι πρώτοι προβληματισμοί στην Ελλάδα άρχισαν επί κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Παπάγου. Κύριος φορέας των προβληματισμών ήταν ο υπουργός Συντονισμού Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος υποστήριζε την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να είναι ιδρυτικό μέλος, ώστε αφ’ ενός μεν η οικονομία της να υποστεί θεραπευτικό σόκ, αφ’ ετέρου να μην υποχρεωθεί αργότερα να εκλιπαρεί την προσχώρησή της.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

You may also like...