Jean A. Pirlot, Χάγη

Από το «ΕΥΡΩΠΗ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ», μετάφραση: Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος. Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα

berlin1Βερολίνο 1.5.1945. Η αρβύλα γλιστράει πάνω στο μάρμαρο που είναι ποτισμένο από την υγρασία και σκεπασμένο από παχύ στρώμα καπνιάς και σκόνης• ο λοχίας όμως βρίσκει, τελικά, στήριγμα σφίγγοντας ανάμεσα στα σκέλη του τη σκαλισμένη προεξοχή, που στολίζει το αέτωμα του κτηρίου. Ο ανθυπολοχαγός Μπέρεστ στηρίζει με το ένα χέρι το πόδι του λοχία, ενώ με το άλλο σπρώχνει προς τα πάνω την κόκκινη σημαία, που έχει πρόχειρα στηριχθεί σ’ ένα αυτοσχέδιο κοντάρι. Εκεί ψηλά, στη στέγη του Ράιχσταγκ, ο λοχίας καταλαμβάνεται παροδικά από ίλιγγο: σαν μέσα από ομίχλη, βλέπει κάτω ένα ακινητοποιημένο τροχιοδρομικό όχημα, που δεν είναι πια παρά άμορφος σωρός από σιδερικά• λίγο μακρύτερα, προς τα δεξιά στη γωνία, μια ερειπωμένη οικοδομή φαντάζει σαν χαίνουσα πληγή• στην έρημη λεωφόρο ένα τανκ διανοίγει το δρόμο του, κατευθυνόμενο στην Πύλη του Βρανδεβούργου…

«Ξετύλιξε περισσότερο τη σημαία• πρέπει να διακρίνεται καλά το σφυροδρέπανο!», φωνάζει ανυπόμονα ο φωτογράφος• «θαυμάσια έτσι! μείνε τώρα ακίνητος!». Είναι κατάκοπος,αλλά και ικανοποιημένος ο φωτογράφος. Χρειάστηκε να καταφύγει σε επικίνδυνες ακροβασίες ώσπου να βρεθεί η κατάλληλη οπτική γωνία για τη λήψη αυτής της φωτογραφίας, με την οποία απαθανατίζεται ένα ιστορικό γεγονός. Πράγματι, την προηγούμενη νύχτα η 150ή μεραρχία του σοβιετικού πεζικού κατέλαβε το Ράιχσταγκ, έπειτα από λυσσώδεις μάχες που κράτησαν όλη την ημέρα. Έχουν περάσει 5 χρόνια και 8 μήνες από τότε που άρχισε ο πόλεμος, με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

* * *

Χάγη, 5 Μαΐου 1945. Ρόττερνταμ, Χάγη, Άμστερνταμ: Τρεις πόλεις τόσο πυκνοκατοικημένες, ώστε να εμφανίζονται σαν μία και μόνη. Οι Ολλανδοί τις ονομάζουν «Ράντστάντ», που σημαίνει «η πόλη στο άκρο (της θάλασσας)». Από τις αρχές κιόλας του αιώνα, κάθε κοινότητα που αριθμούσε πάνω από 10.000 κατοίκους είχε υποχρεωθεί να εφαρμόσει ειδικό πολεοδομικό και ρυθμιστικό σχέδιο, για να διατηρηθεί η αρμονία ανάμεσα στους αστικούς οικισμούς και τους ήρεμους κυματισμούς του τοπίου. Αλλά οι Καναδοί στρατιώτες, που προελαύνουν τώρα, δεν μπορούν να φαντασθούν πόσο ήταν άλλοτε γραφική και χαρούμενη η ζωή εκεί, γιατί από το Ρόττερνταμ, που βομβαρδίστηκε ανελέητα, στις 14 Μαΐου 1940, δεν απομένουν άθικτες παρά λίγες μόνο συνοικίες.

Ντελφτ, Χάγη. Στους δρόμους, σ’ όλο το μήκος των καναλιών, επικρατεί ξέφρενη χαρά. Για πολλούς μήνες έμεινε το μέτωπο σταθεροποιημένο γύρω από το θύλακα, όπου βρισκόταν παγιδευμένη η 15η γερμανική στρατιά. Τις ψυχές βασάνιζε ανείπωτη αγωνία και όλοι περίμεναν με δέος την ώρα που θα γινόταν η τελική αναμέτρηση, η άγρια αιματοχυσία. Όλοι ανυπομονούσαν. «Τι κάνουν οι Καναδοί, οι Άγγλοι; Τι πρόκειται να κάμουν οι Γερμανοί;». Είχε μεσολαβήσει ένας βαρύς χειμώνας, μια περίοδος ανελέητης πείνας• άνθρωποι πέθαιναν από εξάντληση πάνω στα παγωμένα πεζοδρόμια• και για τα φέρετρα ακόμη έλειπε η απαραίτητη ξυλεία.

Ξαφνικά, την άνοιξη γίνεται το θαύμα. Οι Γερμανοί παραδίδονται! Ο ναύαρχος Νταίνιτς τους διέταξε να σταματήσουν κάθε αντίσταση, τελείωσε ο βραχνάς! Στους Καναδούς στρατιώτες δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι ο λαός αυτός, βαθιά ποτισμένος από τον Καλβινισμό, δεν είναι πουριτανός• ξέρει να χαίρεται τη ζωή όταν μάλιστα βοηθιέται σ’ αυτό με μερικές φιάλες τζινέβρας, που έχουν διασωθεί σαν από θαύμα.

* * *

Ρενς, 7.5.1945. O στρατηγός Γιοντλ έχει τοποθετήσει, με ιδιαίτερη επιμέλεια, τα γάντια του μέσα στο πηλήκιο — φαίνεται πως είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη χαθούν. Κάθησε μπροστά στο τραπέζι, κρατώντας μετέωρο τον κονδυλοφόρο σαν να βρίσκεται σε συμβολαιογραφείο και θέλει να βεβαιωθεί ότι το κείμενο δεν περιέχει λάθη ή δεν κρύβει παγίδες. ; Όμως,το έγγραφο που πρέπει να υπογράψει ο στρατηγός Γιοντλ δεν είναι από κείνα που επιδέχονται διορθώσεις. Πρόκειται για την πράξη που προβλέπει την παράδοση, χωρίς όρους, των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, στο σύνολο τους.

Απέναντι, στην άλλη άκρη του τραπεζιού, έχει πάρει θέση ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών στρατευμάτων, που δεν φαντάζεται βέβαια ότι θα γίνει κάποτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...