Jean A. Pirlot, Χάγη

Και όμως, η Ισπανία δεν απουσιάζει από τη Χάγη. Εκτός από τον Σαλβαντόρ ντε Μανταριάνγκα, εξαίρετο διανοητή, βρίσκεται εκεί ο Ινταλάτσιο Πριέτο, πρώην σοσιαλιστής υπουργός, και ο Ανρύ Τζορονέλλα, παρά τις επιφυλάξεις του.

* * *

Είναι περασμένα μεσάνυχτα. Οι «φεντεραλιστές» εξακολουθούν να ελέγχουν τη βασιμότητα των επιχειρημάτων τους, να καταστρώνουν τη στρατηγική τους, να ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει ο καθένας τα καθήκοντα του στις διάφορες επιτροπές.

Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες της Διασκέψεως. Η πολύμορφη συγκρότηση των αντιπροσωπειών δεν επιτρέπει να διατυπωθούν προβλέψεις.

Δεν υπάρχει βέβαια έλλειψη αγορητών. Οι πολιτικοί που είναι παρόντες έχουν μακροχρόνια εμπειρία στη χρησιμοποίηση ρητορικών πυροτεχνημάτων. Ξέρουν τον τρόπο με τον οποίο καθηλώνεται το ακροατήριο, ώστε να παραμένει κρεμασμένο από τα χείλη τους, διαισθάνονται αλάθητα κάθε σιωπηρή αντίθεση ή αντίδρασή του. Είναι τεχνίτες στη διατύπωση και παρουσίαση ψηφισμάτων και έχουν την ικανότητα να πετυχαίνουν τη θριαμβευτική έγκρισή τους. Όμως, υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας: η Διάσκεψη της Ευρώπης δεν έχει καμιά ομοιότητα με τα Κοινοβούλια ή τις Γενικές Συνελεύσεις… Και ποια μπορεί να είναι η επιρροή που θα ασκήσει η ευφράδεια, όταν σε μια συγκέντρωση σαν και αυτή βρίσκονται τόσοι επιφανείς δικηγόροι, τόσοι έξοχοι ρήτορες;

Σε σύγκριση με άλλες πολιτικές ή ιδεολογικές ομάδες, η υπεροχή των φεντεραλιστών είναι ολοφάνερη. Πρώτα απ’ όλα ξέρουν τι επιδιώκουν το απέδειξαν με την έγκαιρη διατύπωση του προγράμματός τους. Κατά δεύτερο λόγο, έχουν διασυνδέσεις σ’ όλες τις χώρες, γεγονός που τους επιτρέπει να συλλαμβάνουν με πολλή ευαισθησία τις πιο αδιόρατες ανησυχίες και επιθυμίες της κοινής γνώμης. Τέλος, οι τάξεις τους είναι επανδρωμένες με αξιόλογες προσωπικότητες• πολλές απ’ αυτές βρίσκονται σήμερα εδώ στη Χάγη, όπως οι Αλεξάντρ Μαρκ, Ντενέ ντε Ρουζεμόν, Ανρύ Μπρούγκμανς, Ρεϋμόν Ριφφλέ, Ζαν-Πιέρ Γκονγκύ… Αλλά και πάλι θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς αν έχουν βαρύτητα και σημασία πέντε ή δέκα άτομα —όσο αξιόλογα κι αν είναι— όταν οχτακόσιες εξέχουσες προσωπικότητες δεν δίστασαν να θυσιάσουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να αφιερώσουν μια εβδομάδα ολόκληρη στην υπόθεση της Ευρώπης.

* * *

Η πόλη είναι ανθοστόλιστη. Πρόκειται για εντυπωσιακή ανθοπλημμύρα• σημάδι αλάθητο για τους Ολλανδούς πως η ειρήνη γύρισε πάλι στον τόπο τους. Δεν έχουν περάσει καλά-καλά τρία χρόνια από τότε που τα πλήθη ζητωκραύγαζαν και επευφημούσαν τα θωρακισμένα των Συμμάχων και τους στρατιώτες τους. Αλλά την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ίχνος από άνθη και ήταν επόμενο αφού, στη διάρκεια του σκληρου χειμώνα που είχε προηγηθεί, η πείνα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ανάγκασε όλο τον κόσμο να ξεθάψει και να φάει τους βολβούς ακόμη και των λουλουδιών.

Σε αντίθεση με την υποδοχή εκείνη, σήμερα στις 7 Μαΐου 1948, τα χειροκροτήματα και οι ζητωκραυγές του πλήθους είναι για τους πολιτικούς και όχι για τους στρατιωτικούς. Οι άνδρες της μουσικής μπάντας που είναι παραταγμένοι στο προαύλιο της Μπίννενχοφ είχαν κρύψει βαθιά μέσα στα σακίδιά τους τις παρτιτούρες με τα στρατιωτικά εμβατήρια. Οι μουσικοί είναι πιο τυχεροί από τον αρχιμουσικό που

τους διευθύνει, γιατί δεν χρειάζεται να στραβολαιμιάσουν για να δουν τις προσωπικότητες που καταφθάνουν. Τι ωφελεί όμως η άνετη θέα όταν ανάμεσα στο πλήθος των καλεσμένων —ανδρών και γυναικών— δεν ξεχωρίζουν παρά ελάχιστες γνώριμες φυσιογνωμίες.

Έχει κανείς την εντύπωση πως οι ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπαγορεύονται περισσότερο από τις προσδοκίες που γεννάει η Διάσκεψη και οφείλονται λιγότερο στην παρουσία των προσωπικοτήτων που πρόκειται να λάβουν μέρος σ’ αυτή. Στους φίλους των συμβολισμών δίνεται η ευκαιρία να διακρίνουν, σε μικρή απόσταση από την Μπίννενχοφ, τις φυλακές από όπου το 1672 απήχθησαν, για να σφαγούν στη συνέχεια, οι Γιαν και Κορνέλιους ντε Βιττ. Οι μεγάλες αρετές και υπηρεσίες των δύο αυτών πολιτικών είχαν ξεχαστεί από τον μαινόμενο όχλο, που ήταν εξαγριωμένος γιατί έβλεπε να ξανάρχονται στη χώρα του τα δεινά του πολέμου, ύστερα από την εισβολή των στρατευμάτων του Λουδοβίκου 14ου.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...