Jean A. Pirlot, Χάγη

Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το ακροατήριο χειροκροτεί και όταν ακόμη ο ομιλητής είναι μέτριος ρήτορας, όπως συμβαίνει με τον Κέρστενς. Μέτριος; Ο χαρακτηρισμός είναι άδικος για έναν άνθρωπο σαν αυτόν που δίνει μεγαλύτερη σημασία στη δύναμη των επιχειρημάτων και αδιαφορεί για την καλλιέπεια και τα σχήματα λόγου. Έτσι κάνει και τώρα που κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Διασκέψεως. Αναφέρεται στο γεγονός που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό και τονίζει έντονα την παρουσία όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογιών που έχουν τάξει για κοινό σκοπό τη δημιουργία μιας Ευρώπης ενωμένης, ελεύθερης και δημοκρατικής.

Ο Ντενί ντε Ρουζεμόντ κάθεται στην εξέδρα των επισήμων και ακούει το λόγο, έχοντας καρφωμένα τα μάτια του πάνω στα μεγάλα δοκάρια που στηρίζουν τη στέγη. Η θέα τους ζωντανεύει στη μνήμη του εικόνες από τα χρόνια που ήταν ακόμη παιδί. Θυμάται πως, όταν παίζοντας κάποτε, κρεμάστηκε από κάποιο κλαδί πανύψηλου δένδρου, δεν τολμούσε να κοιτάζει προς το έδαφος που βρισκόταν κάτω από τα πόδια του. Στα χείλη του διαγράφεται ένα αχνό χαμόγελο στη σκέψη ότι, και σήμερα που βρίσκεται εδώ, αναζητάει πάλι την ηδονική αίσθηση του ιλίγγου που τον μεθούσε τη μακρινή εκείνη εποχή.

Πάνω στην ίδια εξέδρα βρίσκεται επίσης ο Ανρύ Μπρούγκμανς και προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Σκέπτεται πόσο δύσκολο είναι το έργο εκείνου που, όπως ο ίδιος, θα διαδεχτεί στο βήμα την προσωπικότητα που είναι ο Τσώρτσιλ. Όμως, διατηρεί την ηρεμία του γιατί ξέρει ότι έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη να παρουσιάσει με την ομιλία του τις θέσεις που υποστηρίζουν οι φεντεραλιστές και σοσιαλιστές φίλοι του. Δεν αγνοεί τις διαφωνίες και δυσκολίες που σημειώθηκαν όταν προετοιμαζόταν η Διάσκεψη. Πιστεύει και αυτός ότι ο Τσώρτσιλ λησμόνησε πολύ γρήγορα τις ανησυχίες του• από την αρνητική στάση των Εργατικών. Αλλά δεν είναι ώρα για δισταγμούς. Προτεραιότητα έχει τώρα ο αγώνας για την Ευρώπη• η νίκη δεν κερδίζεται με το να εγκαταλείψεις το πεδίο της μάχης. Ο Μπρούγκμανς ξέρει επίσης ότι οι συζητήσεις στις ειδικές επιτροπές θα είναι δύσκολες και πως δεν θα αποφευχθούν βίαιες προστριβές. Γι’ αυτό λοιπόν επιβάλλεται από τώρα —στην εναρκτήρια κιόλας συνεδρίαση της Ολομέλειας— να γίνει αισθητή η ύπαρξη της φεντεραλιστικής κίνησης• να τονισθεί η απόφασή της να αγωνισθεί για την υιοθέτηση της ιδέας να αναφέρεται στην εγκατάσταση μιας καινούργιας υπερεξουσίας η οποία θα ασκείται από κοινού, από όλα τα Κράτη και όχι από το καθένα χωριστά, μέσα στα στενά εδαφικά όριά του.

* * *

Οι παράξενες μορφές που είναι σκαλισμένες πάνω στα στηρίγματα των δοκαριών δίνουν την εντύπωση πως σκύβουν και αυτές για να παρακολουθήσουν τον Τσώρτσιλ που προχωρεί τώρα προς το βήμα. Για λίγα δευτερόλεπτα ο ήρωας του πολέμου ταυτίζεται με τον κήρυκα της ειρήνης. Τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες αντηχούν εντυπωσιακά ανάμεσα στους γέρικους τοίχους• δεν είναι εκδηλώσεις για τον αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως της A.M. του βασιλέως Γεωργίου VI, αλλ’ απότιση φόρου τιμής στον άκαμπτο πολιτικό ηγέτη. Ο άνθρωπος αυτός, πασίγνωστος σε ολόκληρη την υφήλιο, δεν έχει ανάγκη από πρόσθετες τιμές• αντίθετα, εκείνος είναι που φωτίζει με τη δική του αίγλη και την Ευρώπη. Σ’ αυτόν οφείλουν την ελευθερία τους όλοι όσοι είναι συγκεντρωμένοι εδώ, καθώς και οι 250 δημοσιογράφοι που έχουν στοιβαχτεί σαν σαρδέλες μέσα στο μικρό θεωρείο, πάνω από την κύρια είσοδο. Ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει αυτή την αλήθεια, την ώρα που σβήνουν οι τελευταίες επευφημίες και βροντάει μέσα από τα μεγάφωνα η πασίγνωστη και επιβλητική φωνή;

Υπάρχουν ορισμένοι που εξακολουθούν να φοβούνται ότι οι Διάσκεψη θα συνθλιβεί κάτω από την ισχυρή προσωπικότητα του σερ Ουίνστον. Άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως χρησιμοποιήσει το βήμα αυτό, στο οποίο προσδίδει ιδιαίτερο κύρος η παρουσία του, για να προκαλέσει την Εργατική Κυβέρνηση. Οι περισσότεροι όμως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη μάχη για την Ευρώπη με σθένος είναι εκείνος που αγωνίστηκε με τόσο πείσμα εναντίον του Χίτλερ.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...