Jean A. Pirlot, Χάγη

Μήπως ο λόγος του Τσώρτσιλ στη Χάγη σημαίνει κάποια μεταστροφή; Ίσως, αφού αναφέρεται στην ευρωπαϊκή ενότητα και τη βάζει στην ίδια μοίρα με τα άλλα δύο μεγάλα πολιτειακά συγκροτήματα, τη Σοβιετική Ένωση και το Δυτικό Ημισφαίριο. Έκαμε επίσης τη διευκρίνιση ότι η Διάσκεψη δεν έχει ως στόχο μόνο τη Δυτική Ευρώπη, αλλά την Ευρώπη στο σύνολο της.

Τώρα έρχεται ο επίλογος:

«Έχουμε υποχρέωση να αποφασίσουμε, εδώ και τώρα, τη συγκρότηση

—με οποιαδήποτε μορφή επιλέξουμε— ενός Συμβουλίου της Ευρώπης, που η συνηγορία του για μια Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να ακουσθεί από τους ακροατές καλής θελήσεως σ’ όλες τις ελεύθερες χώρες της ηπείρου».

Το ακροατήριο παραληρεί όρθιο• οι αποθεωτικές εκδηλώσεις παρατείνονται. Χωμένος μέσα στην πολυθρόνα του, με τα χέρια πάνω στα βελούδινα στηρίγματά της, ο σερ Ουίνστον αγκαλιάζει με το βλέμμα του την αίθουσα, χαμογελούσε και κινούσε ελαφρά το κεφάλι για να ευχαριστήσει. Γύρω του, οι Πωλ Ραμαντιέ, Ραούλ Ντωτρύ, Ζοζέφ Ρέτινγκερ, Πωλ βαν Ζέελαντ, όρθιοι και αυτοί χειροκροτούν με πάθος.

* * *

Αν υπάρχει κάποιος που, όπως συμβούλευε λίγο πρωτύτερα ο Τσώρτσιλ, «αντλεί από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που είναι η λογοτεχνία, οι μύθοι και οι παραδόσεις, η σοφία και η ανοχή της Ευρώπης», αυτός είναι σίγουρα ο Ανρύ Μπρούγκμανς. Νέος, υπουργός αμέσως μετά την απελευθέρωση, έχει πλατιά μόρφωση και μιλάει με την ίδια άνεση γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Αλλά το μεγάλο του προσόν είναι ότι ξέρει να αξιοποιεί τους «ανεκτίμητους θησαυρούς μας» επιλέγοντας από τους κοινούς πολιτισμούς μας ό,τι καλύτερο υπάρχει σ’ αυτούς. Όραμά του είναι να ανακτήσει η Ευρώπη την παλιά πνοή της.

Ο Μπρούγκμανς, καθώς μιλάει, υπογραμμίζει με ήρεμες κινήσεις τα επιχειρήματα που παραθέτει, προσπαθώντας να εμπνεύσει πάλι την εμπιστοσύνη για το μέλλον σε Ευρωπαίους οι οποίοι δεν έχουν λόγους να είναι και πολύ υπερήφανοι για την πρόσφατη ιστορία τους.

— Η Ευρώπη είναι η γη όπου οι άνθρωποι παλεύουν αδιάκοπα με τον εαυτό τους• είναι ο τόπος όπου καμιά πραγματικότητα δεν θεωρείται αυταπόδεικτη αν δεν επαληθεύεται συνεχώς.

— Σε άλλες ηπείρους καυχώνται για την αποτελεσματικότητα της δράσεώς τους, αλλά μόνο το ευρωπαϊκό κλίμα είναι ικανό να μεταβάλλει τη ζωή σε επικίνδυνη περιπέτεια, σε θαύμα, σε τραγωδία και έτσι να την κάνει άξια βιώσεως.

Όπως θα έκαναν στο Ουέστμινστερ, ορισμένοι Βρετανοί κοινο-βουλευτικοί εκφράζουν την επιδοκιμασία τους με τα καθιερωμένα «άκουσον-άκουσον» που προκαλούν θύελλα από χειροκροτήματα.

Όταν αποκαταστάθηκε η ησυχία, ο Μπρούγκμανς συνεχίζει για να αναλύσει πειστικά τις προσφιλείς στους φεντεραλιστές θέσεις.

— Επιβάλλεται να εγκαταλειφθεί η αρχή της απόλυτης εθνικής κυριαρχίας που εξακολουθεί να θεωρείται ιερή και απαραβίαστη. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι νοητή, αν δεν υπάρξουν Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

* * *

Την ημέρα εκείνη επικρατούσε σπάνια και συγκινητική έξαρση. Όλοι αισθάνονταν ως ιδιαίτερη τιμή το ότι ήταν και αυτοί παρόντες στη «Ριντερζάαλ». Τα γεγονότα σχολιάζονται ζωηρά από τους μικρούς ομίλους που σχηματίζονται μετά τη λήξη της εναρκτήριας συνεδρίασης• όλοι χρησιμοποιούν υπερθετικά για να εκφράσουν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους. Το ίδιο κάνει και ο Ραϋμόν Ριφλέ, που συγχαίρει τον Μπρούγκμανς προσθέτοντας: Πρέπει τώρα να ριχτούμε στη δουλειά! Στις επιτροπές θα γίνουν σκληρές αναμετρήσεις.

Ο Μπρούγκμανς, ήρεμος όπως πάντα, παρατηρεί: «Ελπίζω πως έτσι θα γίνει. Γιατί μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα φανεί ότι όλοι παίρνουμε σοβαρά την υπόθεση».

* * *

Να ληφθεί στα σοβαρά υπόψη η υπόθεση! Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Βίκτωρ Ουγκώ προήδρευε στη «Διάσκεψη Ειρήνης» που είχε συνέλθει στο Παρίσι. Χρήσιμο είναι να θυμηθούμε πάλι τα προφητικά του λόγια:

«Θά ‘ρθει μια μέρα όπου σεις, Γάλλοι, Ρώσοι, Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί — σεις πολίτες από όλα τα έθνη της ηπείρου, χωρίς να αποβάλετε τις ιδιαίτερες αρετές σας, θα συνδεθείτε στενά για να αποτελέσετε μια ευρωπαϊκή οντότητα και να θεμελιώσετε έτσι την ευρωπαϊκή συναδέλφωση. Θά ‘ρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πεδία μάχης, γιατί τη θέση τους θα πάρουν η ελεύθερη πνευματική επικοινωνία και οι ανοιχτές εμπορικές αγορές…

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...