Jean A. Pirlot, Χάγη

Την άλλη μέρα θα υπογραφεί από το στρατάρχη Κάιτελ, στο σοβιετικό στρατηγείο του Κάρλσχορστ — κοντά στο Βερολίνο — η οριστική πράξη της παράδοσης, παρουσία των στρατάρχη Ζούκωφ, του στρατάρχη της βρετανικής αεροπορίας Τένδερ, του Αμερικανού στρατηγού Σπατζ και του Γάλλου στρατηγού Ντελάτρ ντε Τασσινύ.

Θα χρειαστούν ακόμη σκληροί αγώνες, που θα κρατήσουν 5 μήνες, για να τερματισθούν οι εχθροπραξίες με την Ιαπωνία. Τότε μόνο θα λήξει ο πιο φρικώδης πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία• θα έχει διαρκέσει 6 ολόκληρα χρόνια. Από τους βομβαρδισμούς, μέσα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, στο βυθό των θαλασσών, πάνω στα χιόνια και στους πάγους, κάτω από τον καυτερό ήλιο της ερήμου ή μέσα στο υγρό μισόφωτο της ζούγκλας, πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρία ακόμη εκατομμύρια εξαφανίσθηκαν.

Οι στρατιωτικοί τερμάτισαν τον πόλεμο πάνω σε μια Ευρώπη ερειπωμένη, μια Ευρώπη εξαθλιωμένη. Οδυνηρές πληγές έχουν ξεσχίσει τις καρδιές των ανθρώπων. Ορισμένοι δεν θα θεραπευθούν ποτέ απ’ αυτές.

* * *

Χάγη, 6 Μαΐου 1948. Εδώ πρόκειται να συνέλθει η «Διάσκεψη της Ευρώπης». Οι καλεσμένοι είναι οχτακόσιοι περίπου. Ύστερα από την ειρήνη των στρατηγών, έρχεται η ώρα της ειρήνης των πολιτών. Και μόνο το ότι συνέρχονται τόσες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες μπορεί να θεωρείται πολιτικό γεγονός πρώτου μεγέθους• γεγονός που έχει μεγαλύτερη ακόμη σημασία γιατί οι δώδεκα πρωθυπουργοί, οι εξήντα υπουργοί και όλοι οι άλλοι κοινοβουλευτικοί, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, έρχονται να λάβουν μέρος στη διάσκεψη χωρίς επίσημη εντολή• δεν αντιπροσωπεύουν παρά τον εαυτό τους, είναι ελεύθεροι από κάθε δέσμευση. Αυτή η ελευθερία προσ-δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία τους.

Στο κέντρο της πόλης η «Μπίννενχοφ» (εσωτερική αυλή) είναι πάντα άψογη και πεντακάθαρη, γυαλισμένη όπως είναι γυαλισμένα και τα πεζοδρόμια. Εδώ γεννήθηκε η σημερινή πόλη, εδώ λειτουργεί ο πολιτικός εγκέφαλος της χώρας.

Στην αρχή δεν υπήρχε σ’ αυτή τη θέση παρά ένα απλό κυνηγετικό περίπτερο, όπου στις αρχές του 13ου αιώνα ερχόταν να αναπαυθεί ο Φλόρις ο IV, κόμης της Ολλανδίας, ύστερα από έφιππες εκδρομές στα δάση, τα χωράφια και τους αμμόλοφους. Αργότερα, ο γιος του Γου-λιέλμος διέταξε να σκαφτούν τάφροι και να χτιστούν τείχη γύρω από ένα μεγαλύτερο κτήριο, πραγματικό πύργο, που συμπληρώθηκε με τη μεγαλοπρεπή «Αίθουσα των Ιπποτών» από τον Φλόρις τον V. Έτσι, δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός που είχε για κατοίκους εμπόρους και βιοτέχνες.

Οι σύνεδροι που περιδιαβάζουν για να γνωρίσουν την πόλη δεν έχουν την επιβλητική εμφάνιση των Ιπποτών του Χρυσόμαλλου Δέρατος, τους οποίους δεξιωνόταν εδώ πλουσιοπάροχα ο Φίλιππος της Βουργουνδίας, αλλά δέχονται ασμένως την επιβλητική επίδραση που ασκείται από τα παλιά κτήρια με τα μεγάλα γοτθικά παράθυρα.

Παρά την επιβλητικότητά της, η «Μπίννενχοφ» δεν είναι ένα πολυτελές και κομψό κτίσμα. Οι απέριττες προσόψεις των υπουργείων, της Κάτω και της Άνω Βουλής —δηλαδή του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας— που πλαισιώνουν τη μεγάλη πλατεία, δίνουν την εντύπωση ότι προορισμός τους είναι να περιβάλλουν με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια μια πολιτική παράδοση, πάνω στην οποία έχει επικαθήσει η πατίνα του χρόνου.

Η επιλογή του τόπου και του χώρου για τη σύγκληση της Διάσκεψης είναι ιδιαίτερα επιτυχής. Και αυτή ακόμη η διαδρομή που οδηγεί ως εδώ επηρεάζει αποφασιστικά πολλούς συνέδρους.

Από την πρώτη στιγμή, εντυπωσιάζει η φωτεινότητα που απλώνεται παντού και καλύπτει το τοπίο. Από τις Φλάνδρες ως το άκρο της Φρισλανδίας, ο ήλιος λάμπει χωρίς βιαιότητα• έχεις την εντύπωση ότι διυλίζεται μέσα στην ελαφριά καταχνιά, που αναδύεται από τη θάλασσα, τα κανάλια, τα απέραντα δέλτα τα οποία σχηματίζουν οι εκβολές του Εσκώ, του Μεύση, του Ρήνου… Και παράλληλα ο απαλός ορίζοντας —που χωρίς την παραμικρή εδαφική έξαρση— φαίνεται να αποδίδει πιστά την εικόνα του ήρεμου αυτού λαού, ήρεμου στην επιφάνεια γιατί και αυτός παρασύρεται συχνά από τα ανθρώπινα πάθη. Κάποτε ξεπροβάλλει ξαφνικά ένα κατάρτι, εκεί που πίστευε κανείς ότι θα δει ένα δένδρο. Κρυμμένο πίσω από τις καλαμιές, ένα σκάφος γλιστράει αθόρυβα πάνω στα ήσυχα νερά του καναλιού.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...