Jean A. Pirlot, Χάγη

Η υπόθεση πήρε πολύ γρήγορα διεθνείς διαστάσεις. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πασίγνωστος πολιτικός αρθρογράφος Γουώλτερ Λίππμαν προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι οι Εργατικοί οπαδοί της διευθυνόμενης οικονομίας δύσκολα θα μπορούσαν να δεχθούν ανάμιξη ξένων κυβερνήσεων στην οικονομική ζωή του έθνους. Είναι αναμφισβήτητο ότι το σχόλιο απέδιδε σωστά τις θέσεις των εργατικών οικονομολόγων, αλλά η άποψή τους αυτή ήταν οπωσδήποτε δεκτική αναθεωρήσεως. Τι ωφελούσε ο προγραμματισμός της οικονομίας σε μια μόνο χώρα, όταν μια ολόκληρη ήπειρος βρισκόταν δηωμένη και κατεστραμμένη; Αντίθετα, οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για συνεννόηση, συνεργασία και συντονισμό των προσπαθειών.

Για να δελεαστούν οι Εργατικοί και να αλλάξουν γνώμη έγιναν αλλεπάλληλα διαβήματα, που όμως υπήρξαν μάταια. Στην αρχή, ο Τσώρτσιλ έστειλε στον Αττλυ επιστολή στην οποία υπογράμμιζε ότι στη Διάσκεψη της Χάγης θα μετείχε μεγάλος αριθμός από σοσιαλιστές. Ο Άττλυ απέφυγε να πάρει απόφαση και ανέθεσε την εξέταση του θέματος στον Σίνγουελλ, που ήταν πρόεδρος του εκτελεστικού γραφείου του Εργατικού Κόμματος. Αλλά η απάντηση του Σίνγουελλ ήταν αρνητική. Το εκτελεστικό γραφείο επέτρεπε στους Εργατικούς να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη της Ευρώπης. Και ο Σίνγουελλ προβάλλει σαν επιχείρημα «ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι υπόθεση τόσο σοβαρή, ώστε δεν επιτρέπεται να την εμπιστευτεί κανείς σε προσωπικότητες που δεν είναι όσο θα έπρεπε αντιπροσωπευτικές και έχουν επιλεγεί σύμφωνα με άγνωστη διαδικασία».

Η Σοσιαλιστική Διεθνής ασκεί και αυτή μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο ο Γκυ Μολλέ είχε υποδείξει σε δωδεκάδα αδελφών κομμάτων την ανάγκη να εξαπολυθεί μεγάλη εκστρατεία με στόχο την κινητοποίηση της σοσιαλιστικής κοινής γνώμης και την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για να περιέλθει η ηγεσία του διαγραφόμενου κινήματος στους σοσιαλιστές. Οι Εργατικοί όμως ματαίωσαν την πρωτοβουλία του Γάλλου συναδέλφου τους και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί άλλη συγκέντρωση με θέμα «καθορισμός της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί και συνδυασμός των ενεργειών για την πραγματοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Η προταθείσα συγκέντρωση γίνεται στο Παρίσι τον Απρίλιο. Εκεί εμφανίζεται και ο Λεόν Μπλουμ, αλλά και οι προσπάθειες της τόσο επιβλητικής αυτής φυσιογνωμίας του γαλλικού σοσιαλισμού είναι ελάχιστα αποδοτικές.

«Κάνετε λάθος πηγαίνοντας στη Χάγη», παρατηρούν οι Εργατικοί• «θα πνιγείτε από το κύμα των συντηρητικών προσωπικοτήτων. Και βέβαια επιβάλλεται να δημιουργήσουμε την καινούργια Ευρώπη, μια Ευρώπη όμως που θα καθοδηγείται από τους σοσιαλιστές. Η Χάγη δεν είναι η κατάλληλη αφετηρία».

Στο επιχείρημα αυτό αντιτείνεται: «Το εκλογικό σύστημά σας επιτρέπει την εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων, οπότε ένα από αυτά αναλαμβάνει να κυβερνήσει μόνο του τη χώρα. Εμείς όμως στην Ευρώπη διδαχθήκαμε, αντίθετα, να συνθέτουμε και να μοιραζόμαστε την εξουσία αν θέλουμε να μετάσχουμε στην Κυβέρνηση. Θα πάμε στη Χάγη, θα ακούσουμε τις απόψεις των συντηρητικών και θα διακηρύξουμε αποφασιστικά τις δικές μας».

Ο ρεαλισμός, τέχνη αποκλειστικά βρετανική, δεν αποτελεί την κύρια αρετή των Εργατικών και ειδικότερα όταν η πραγματικότητα εμφανίζεται καπνίζοντας το τσωρτσιλικό πούρο.

* * *

— Τέλος πάντων, ο Τσώρτσιλ υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική σας — επιμένει ο οργανωτικός γραμματέας της Διασκέψεως Ζοζέφ Ρέτινγκερ, προσπαθώντας να πείσει τον Έρνεστ Μπέβιν. Αν δεν απατώμαι, αυτός ο συντηρητικός πορεύεται μαζί σας στη Βουλή των Κοινοτήτων, για τα διεθνή ζητήματα. Δεν ζητώ από τους Εργατικούς να υιοθετήσουν στη Χάγη τις απόψεις του Τσώρτσιλ, αλλά να είναι παρόντες και να εκφράσουν τις δικές τους αντιλήψεις.

Έχουν περάσει κιόλας δύο ώρες και ο Ρέτινγκερ εξακολουθεί να αγωνίζεται για να μεταπείσει τον Μπέβιν, ο οποίος αρχίζει να ανυπομονεί. Τα επιχειρήματά του, άλλωστε, γίνονται όλο και ασθενέστερα, καθώς περνάει ο καιρός και συνεχίζεται ο διάλογος.

— Προβλέπω ότι η προσωπικότητα του Τσώρτσιλ θα κυριαρχήσει στη Διάσκεψη…

— Στείλτε τότε τον σερ Στάφφορντ Κριπς. Ο υπουργός σας για τις Οικονομικές Υποθέσεις εμπνέει παντού σεβασμό και διαθέτει όλα τα προσόντα για να ισοφαρίσει την επιρροή του Τσώρτσιλ…

— Ναι, αλλά… . .

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...