Jean A. Pirlot, Χάγη

— Τότε γιατί δεν πάτε ο ίδιος;

Αντί για απάντηση ο Μπέβιν κουνάει το κεφάλι• καθώς φαίνεται, κρίνει —σωστά άλλωστε— ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τεράστια δημοτικότητα που έχει αποκτήσει ο επίφοβος αντίπαλος.

Και όμως, στη σημαιοστόλιστη Χάγη οι λίγοι Εργατικοί βουλευτές, που εμφανίζονται εκεί, γίνονται δεκτοί με ζωηρές εκδηλώσεις χαράς. Ανάμεσα στους 27 που είχαν το θάρρος να αψηφίσουν την απαγόρευση βρίσκονται οι Κιμ Μακκέυ, Γκόρντον Λανγκ, Ρίτσαρντ Στόουκς, Χιου Ντέλαρτζυ και οι αδελφοί Τζων και Χένρυ Χάυντ. Όλοι θα επιτιμηθούν αυστηρά για την ανυπακοή όταν θα επιστρέψουν στην Αγγλία.

* * *

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τη Διάσκεψη κατακλύζονται από πληθώρα μεγάλων και μικρών προβλημάτων:

— Οι κινηματογραφιστές για τα επίκαιρα ρωτούν αν υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

— Εμφανίστηκαν την τελευταία ώρα δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι που ζητούν δωμάτιο.

— Καθώς φαίνεται, επίκειται η άφιξη αντιπροσωπείας από την Ισπανία. Τι πρέπει να γίνει;

— Έχουμε πια αποφασίσει να μη δεχτούμε αντιπροσώπους που προέρχονται από τη χώρα του Φράνκο. Ξέρουν άραγε ότι στην πολιτιστική επιτροπή θα προεδρεύσει ο Σαλβαντόρ ντε Μανταριάγκα; Πρέπει να αρνηθούμε τη συμμετοχή τους. Καλά θα κάνουμε να τους προειδοποιήσουμε για να προλάβουμε δυσάρεστες εξηγήσεις.

— Σωστά! Υπάρχει όμως και ένας Ισπανός Ρεπουμπλικάνος, που ζητάει δελτίο συμμετοχής. Ισχυρίζεται πως έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και ήλθε επίτηδες στη Χάγη από το Μαρρακές.

— Πέστε του την αλήθεια• απλούστατα, δεν μένουν πια διαθέσιμα δωμάτια. Είχαμε προβλέψει την παρουσία 750 αντιπροσώπων και θα ξεπεράσουμε τους 800. Περιμέναμε 150 δημοσιογράφους και μας ήλθαν 250!

* * *

Απομονωμένοι σε άλλο γραφείο, οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά της Διασκέψεως κάνουν τους λογαριασμούς τους και κατέχονται από άγχος:

— Έπρεπε να είχαμε συγκεντρώσει 40.000 λίρες στερλίνες και αντί για το ποσό αυτό υπάρχουν μόνο 36.000, παρατηρεί ο Κάας Συπερστέιγν, απευθυνόμενος στο γερουσιαστή Κέρστενς.

— Ας πετύχει η Διάσκεψη και δεν πειράζει αν χρεωθούμε λίγο.

— Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθείς να μου προκαλείς εφιάλτες, αστειεύεται ο Κ. Βισίλ που έχει ξεμανικωθεί• έμεινα τρεις νύχτες άυπνος και προβλέπω ότι θα περάσω και την αποψινή στο πόδι. Μπροστά στα ορθάνοιχτα μάτια μου, λίρες, φράγκα, κορόνες, φιορίνια, μάρκα, λιρέτες σέρνουν τον τρελό χορό τους. Πότε θα καθιερωθεί επιτέλους μια μοναδική ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα;

Ήταν εξάλλου κοινό μυστικό ότι πολλές από τις καλεσμένες προσωπικότητες δεν είχαν καλά-καλά τα στοιχειώδη οικονομικά μέσα για να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής τους. Αλλά και εκείνοι που διέθε-ταν χρήματα συναντούσαν απροσδόκητες δυσκολίες για να τα ανταλ-λάξουν.

Το πρόβλημα της στεγάσεως δεν ήταν λιγότερο προβληματικό. Δεν είχε κατορθωθεί να βρεθούν μέσα στη Χάγη τα απαιτούμενα για τους καλεσμένους 750 δωμάτια. Για πολλούς εξασφαλίστηκε τελικά στέγη σε μέρη που απείχαν πολλές φορές και τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη. Κανένας όμως δεν παραπονέθηκε γι’ αυτό. Η εξαίρετη ολλανδική οργάνωση έκαμε πραγματικά θαύματα για να εξασφαλίσει σε όλους φιλόξενη υποδοχή.

* * *

Ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και η σύζυγος του είναι απόψε καλεσμένοι της βασίλισσας των Κάτω Χωρών Βιλελμίνης. Ανήκουν στην ίδια γενιά, τους ενώνουν δεσμοί που δύσκολα καθορίζονται, αλλά έχουν σίγουρα γεννηθεί μέσα στις δύσκολες και σκοτεινές ημέρες του πολέμου. Η βασίλισσα έχει κιόλας πάρει την απόφαση ν’ απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο της εξουσίας, ενώ ο σερ Ουίνστον —λόρδος φύλακας των πέντε λιμανιών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως— δεν σκέφτεται καθόλου να στερηθεί τις αμφίβολες χαρές που του προσφέρει η πολιτική.

* * *

Στους δρόμους της Χάγης, στο ξενοδοχείο, στα εστιατόρια γίνονται συνεχώς συναντήσεις με τις οποίες ανανεώνονται παλιές γνωριμίες. Η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική και γεμάτη από χαρούμενη διέγερση. Όλοι κατέχονται από έντονη περιέργεια και εκδηλώνουν έκπληξη και απορία. Δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί η Ευρώπη, παρά τις τρομερές δοκιμασίες που γνώρισε, να διαθέτει πάντα αυτόν τον πλούτο από τόσους επιφανείς άνδρες, από τόσες αξιόλογες γυναίκες. Δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς συμβαίνει, ώστε όλες αυτές οι έξοχες προσωπικότητες να δέχτηκαν να υποβληθούν στις ταλαιπωρίες του δύσκολου ταξιδιού, να θυσιάσουν τρεις ολόκληρες μέρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για χάρη μιας παμπάλαιας ουτοπίας.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

You may also like...