Άννα Διαμαντοπούλου

diamantopoulou1Σύντομη βιογραφία

Ιταλικό σοκ και Ευρωπαϊκό δίλημμα

Europe Needs Leadership With Vision

EU’s inherent conflict: European integration vs state sovereignty

 

 

 

 

diamantopoulou2Γεννήθηκε στη Κοζάνη το 1959. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε  με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε ως Νομάρχης Καστοριάς στην ηλικία των 25 χρονών.Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε Βουλευτής Κοζάνης και ακολούθως υπηρέτησε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνη για τις Ιδιωτικοποιήσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 έγινε Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το έργο της εκεί θεωρήθηκε εξαιρετικό, κυρίως επειδή αντιμετώπισε με πολλά και σημαντικά μέτρα την ανεργία των νέων, αλλά και επειδή προώθησε την εταιρική κοινωνική συνευθύνη. Σε αναγνώριση του σημαντικού έργου της τιμήθηκε με παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία και με ειδικό βραβείο της Δανικής προεδρίας της ΕΕ.

Επέστρεψε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Βουλευτής Επικρατείας το 2004 και επανεκλέχθηκε στην Α’ Αθηνών το 2007 και το 2009. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, (Οκτώβριος 2009-Μάρτιος 2012) έχοντας πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κερδίζοντας την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής.

Είναι μέλος του συμβουλίου του think tank «Friends of Europe» από το 2005, μέλος του συμβουλίου του think tank Notre Europe από το 2006 και Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη.

Συγγραφικό έργο:
-Η Έξυπνη Ελλάδα, 2004
-European Integration and Governance: A comparison with the US modelin Transatlantic Relations: Cooperation or Competition, Sotiris Ntalis (Ed), 2004
-The Future of Europe: A discussion for all – a question of participation, 2002


Βorn in 1959 in Kozani, Νorthern Greece. Holds a degree from the Aristoteleion University of Thessaloniki (Civil Engineering Dept.) and graduate honours on Regional Development at the Panteion University.

Her political career began in Local Administration and she became the youngest ever Prefectat the age of 25.
– Εlected MP for Kozani in the 1996 Elections. 
– Deputy-Minister of Development in charge of privatisation and industrial restructuring, 1996-1999.
– In September 1999 she became European Commissioner for Employment and Social Affairs. 
– Returned to the Hellenic Parliament in 2004 and was re-elected as MP for Athens in 2007 and 2009.
– Shadow Minister of Education, 2007-2009
– Minister of Education, Lifelong Learning and Religious Affairs, October 2009 – March 2012
– Minister of Development, Competitiveness and Shipping, March 2012 – May 2012

International Activities

Member of the Board of Trustees of Friends of Europe since 2005. 
– Chairperson of the Party of European Socialists’ Forum on the European Dimension of New Social Europe. 
– Member of the Board of NotreEurope since 2006.

Written Contributions

– Intelligent Greece (in Greek),  2004
– European Integration and Governance: A comparison with the US modelin Transatlantic Relations: Cooperation or Competition, Sotiris Ntalis (Ed), 2004
– The Future of Europe: A discussion for all – a question of participation, 2002

Honours:

Officer of the Legion d’ Honneur, in recognition by the President of the French Republic of her contribution in the social realm and especially in lifelong learning and combating the unemployment of youths.
She has also been honoured by the Confederation of Danish Industrialists for the creation of the White Paper and the programme on Corporate Social Responsibility.

diamantopoulou3Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της κρίσης, οι προγνώσεις για τη διάλυση του ευρώ και τις καταστροφικές επιπτώσεις της, δημιούργησαν ρίγη πανικού σε Βορρά και Νότο, σε ΕΕ, ΗΠΑ μέχρι και την μακρινή Ασία.

Το 2012 το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών «Prognos» είχε εκτιμήσει ότι η έξοδος Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας από το ευρώ θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ! Με απλά λόγια δεν θα έμενε τίποτα όρθιο σε αγορές αλλά και χώρες… Η ΕΕ διά των θεσμών της και με την καθοδήγηση της Γερμανίας και Γαλλίας αντέδρασε πολύ αργά, έκανε πολύ λίγα και εκατομμύρια άνθρωποι πλήρωσαν και πληρώνουν τεράστιο κόστος.

Pages: 1 2 3

You may also like...