Μαριλένα Κοππά

koppaΣύντομη βιογραφία

Η πίστη και ο κλονισμός της

Γιατί ο Νότος πρέπει να συνομιλεί;

Δεν αντέχει η νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση

Παρέμβαση στη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

Ποια ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών;

Speech in the conference on «Serbia preparing for starting EU accession talks»

 

 

koppa2Κοινοβουλευτική Σταδιοδρομία

Η Μαριλένα Κοππά είναι μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, Εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2013.

Πριν την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, διετέλεσε υπεύθυνη του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2005 έως το 2013 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2005 έως το 2009.

Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

Η Μαριλένα Κοππά υποστήριξε τη Διπλωματική της Διατριβή στη Συγκριτική Πολιτική το 1991 στο Πανεπιστήμιο Paris–X Nanterre, με τίτλο «Ο Σχηματισμός των Κομματικών Συστημάτων στα Βαλκάνια μεταξύ 19ου και 20ου Αιώνα: Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα».

Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το συγγραφικό της έργο εστιάζει στο χώρο του εθνικισμού, των μειονοτήτων και της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση.

Έχει γράψει σειρά άρθρων για θέματα διεθνούς πολιτικής και τρία βιβλία για την περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα: «Μια Εύθραυστη Δημοκρατία: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994), «Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 1997), «Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια» (εκδόσεις Νέα Σύνορα-Λιβάνη, Αθήνα, 2002).

Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.

koppa3Το κράτος έπαιζε πάντα το ρόλο του Dr. Jekyll, ζητώντας την πίστη των πολιτών στο εθνικό νόμισμα και, παράλληλα, ως Mr. Hyde, διατηρούσε το δικαίωμα να προδώσει αυτήν την πίστη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Το νόμισμα είναι ένα αρχαίο «κοινωνικό συμβόλαιο», που σχεδιάστηκε για να μην τηρείται. Και το κράτος που διεκδικεί το αποκλειστικό δικαίωμα στην Ευρώπη να καταπατά αυτό το συμβόλαιο, είναι η Γερμανία: Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Σλοβενία. Το μόνο κράτος που είναι υπεράνω κανόνων, είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το πράττει εις βάρος όχι μόνο συγκεκριμένων κρατών, αλλά εις βάρος της ίδιας της ιδέας της Ευρώπης.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αλλά πρόκειται για μια ανούσια συζήτηση. Επί της ουσίας, ο πιο αρχαίος και σίγουρα περισσότερο αποτελεσματικός φόρος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, είναι ένας φόρος επί κάθε είδους συναλλαγής, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το νόμισμα. Για χιλιετίες, τα νομίσματα σε χρυσό ή ασήμι είχαν ένα κόστος πέραν της εσωτερικής/μεταλλικής τους αξίας, προκειμένου να μην τα λιώνει κανείς. Με όρους τυπικούς, υποτίθεται ότι ο φόρος αυτός αντανακλούσε το κόστος νομισματοποίησης του μετάλλου. Σε καιρούς πολέμου, η διαφορά μεταξύ του μετάλλου και του νομίσματος, που μπορούμε να ονομάσουμε και «φόρο επί κάθε είδους συναλλαγής», αυξανόταν προκειμένου να πληρωθούν στρατιώτες και προμηθευτές σε υποτιμημένο νόμισμα. Το νόμισμα έτσι ήταν μια σκάλα προς την εξουσία. Και σήμερα το ίδιο είναι, όπως  και χιλιάδες χρόνια πριν.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

You may also like...